ROT-avdraget
Om ROT-avdraget

Billigare bygg

ROT är en akronym som står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad. Detta system är framtaget av staten för att göra byggtjänster mer tillgängliga för privatpersoner och ger rätt till 50 % avdrag för arbetskraft när man har behov av att bygga, om, bygga till eller renovera en fastighet man äger. Nybyggnationer, dvs. byggnader yngre än fem år, täcks inte av ROT-avdraget. 

Avdrag per person

Vad som är viktigt att veta är att varje person har rätt till sitt personliga ROT-avdrag. Eftersom ROT-avdraget bestäms på skattegrunder, och man i Sverige alltid betalar individuell skatt, så måste varje individ har rätt till eget avdrag. Är man två personer som står som ägare på en fastighet kan man alltså nyttja dubbelt avdrag för en och samma renovering, ombyggnad eller tillbyggnad.

Halva priset för arbetskostnaderna

Badrummet är en central punkt i ett hus och det rum som tillsammans med köket har störst behov av att hållas fräscht och uppdaterat – av trivselskäl förstås, men ännu mer av hygienskäl. Den som vill renovera sitt badrum har rätt att få ROT-avdrag för arbetskostnaderna, däremot får man stå för all materiel själv.

Varje år börjar man om på nytt och ROT-kontot fylls på. Maxsumman är 50 000 per person och år, men vad den verkliga summan är för dig beror på hur mycket skatt du betalat in eftersom ROT är ett avdrag och inte ett bidrag. Man kan inte få avdrag för mer än man betalat in, vilket säger sig självt.

Vi fixar ansökan!

Idag är det busenkelt för vem som helst att nyttja ROT-avdraget eftersom det är vi som hantverkare som ansvarar för själva ansökan om ROT. Vi drar av 50 % av arbetskostnaderna upp till den summa du får godkänt för av Skattemyndigheten så du behöver inte ens ligga ute med pengarna.